Η ρετινόλη προέρχεται από τη βιταμίνη Α και μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα μας όταν τη χρησιμοποιούμε με το σωστό τρόπο. «Αν υπάρχει ένα προϊόν που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την όψη και την υφή της επιδερμίδας σας, αυτό είναι η ρετινόλη» μας επισημαίνουν ειδικοί της ομορφιάς αλλά και δερματολόγοι.

Τι είναι αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο ξεχωριστή;

Η ρετινόλη ενισχύει τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας αλλά ο ρόλος της δεν περιορίζεται σε αυτό. Ταιριάζει σε όλες τις επιδερμίδες και αντιμετωπίζει θέματα που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου όπως οι ρυτίδες, ο ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος και η ξηρότητα. Προλαμβάνει επίσης την ακμή, τους φραγμένους πόρους και τα σημάδια από σπυράκια.

Τα οφέλη της, δε, αναγνωρίζονται όχι μόνο από τους αισθητικούς αλλά και από γιατρούς. Ο δερματολόγος Samer Jaber, MD, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι καταπραΰνει την ακμή, προσφέρει λάμψη και να κάνει το δέρμα των ασθενών του να δείχνει πιο νεανικό. Και πώς τα κάνει όλα αυτά; Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση, προωθώντας φρέσκα, υγιή κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.

Ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τη ρετινόλη

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ρετινόλη δεν λειτουργεί σε μια μέρα. Για να δούμε αποτελέσματα, θα περάσει κάποιο διάστημα, καθώς όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ ώστε να είναι λιγότερο ερεθιστική.

Παρότι οι περισσότερες ρετινόλες είναι πιο αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να βρουν το ρυθμό που τους ταιριάζει. «Καθώς προωθούνται πολλά νέα και υγιή κύτταρα στην επιφάνεια για να διώξουν τα κατεστραμμένα, το δέρμα μας μπορεί να δείχνει σαν να ξεφλουδίζει και να είναι κόκκινο. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες αποθαρρύνονται και δεν βάζουν αυτό το σούπερ συστατικό στη ρουτίνα τους. Αυτό όμως είναι ένα σημείο που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Πώς; Το καλύτερο είναι να ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας τη ρετινόλη βράδυ παρά βράδυ.
Είναι επίσης, πολύ σημαντικό να φοράμε ανελλιπώς την αντηλιακή μας, όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα με ρετινόλη να σταματήσουμε τη χρήση της τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν πάμε στην παραλία.

Βρείτε το προϊόν που σας ταιριάζει

Αν αναζητήσετε προϊόν με ρετινόλη θα συνειδητοποιήσεte πως είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσεις όλες τις διαφορετικές μορφές και ποσοστά. Σύμφωνα με τους δερματολόγους μπορείτε να είσαι σίγουρη ότι κάνατε μια καλή επιλογή αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Διαλέξτε ένα προϊόν με σωστή συσκευασία

Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι είναι αεροστεγές και αδιαφανές.

Ελέγξτε το ποσοστό ρετινόλης

Συνήθως θα βρείτε ρετινόλη σε ποσοστά ανάμεσα στο 0,1 και 0,7%, ενώ το 1% είναι το υψηλότερο που μπορείτε να αγοράσετε. Οτιδήποτε ανάμεσα στο 1% και το 0,1% είναι μια χαρά.

Αποφύγετε τα τεχνητά συστατικά

Αν το σέρουμ/booster έχει άρωμα ή μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, βρείτε κάτι άλλο – και τα δύο αυτά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή να αυξήσουν την πιθανότητα αντίδρασης του δέρματος.